Je hebt een paar reacties op je vacature en wilt ze systematisch doorlopen. Dat valt niet altijd mee. De één valt op door een mooi cv, een dienstverband op scholen waar jij wel een hoge pet van op hebt of een vooropleiding waarmee jij goede ervaringen hebt. Een tweede schrijft mooi of heeft een goed vormgegeven brief. Een ander valt direct af omdat zijn sollicitatie er in jouw ogen onverzorgd uitziet. Je neemt gewoon wat er in jouw ogen het beste uitkomt.
Wat zijn je criteria?
Natuurlijk: een mooi vormgegeven, verzorgde brief zonder spelfouten zegt iets over de aandacht die iemand geeft aan zijn schriftelijke communicatie. Buitengewoon waardevol. Maar is dat het belangrijkste voor jouw nieuwe docent? Als je een docent zoekt die leerlingen leert mooie brieven te schrijven is het hartstikke relevant. Maar als je iemand nodig hebt die nieuw élan in de sportklassen kan brengen is het misschien handig om nog even verder te kijken. Brieven schrijven is zelden het belangrijkste criterium om van een docentschap een succes te maken. Ik werk daarom met een sollicitatieformulier waarop ik vraag wat ik moet weten om te kunnen bepalen wie in aanmerking komt voor een gesprek en wie niet.
Laat sollicitanten vooraf weten wat je belangrijk vindt
Als je vragen stelt, waar maar één juist antwoord op is loop je het risico dat mensen schrijven wat je wilt lezen. Leg eens een probleem op tafel, waar je zelf het goede antwoord niet op weet en oprecht een antwoord op zou willen krijgen. Je zou nog wel eens aangenaam verrast kunnen worden. Neem eens een vraag op als “wat kun jij bedenken om de leerlingenraad nieuw leven in te blazen?”. Je zult heel diverse antwoorden krijgen. En juist die invalshoeken die je verrassen kunnen jou en je school verder helpen. Selecteer daar dus op en geef dit ook duidelijk aan. Iemand die er dol op is om de leerlingenraad te activeren zal je vragen begrijpen en er plezier in hebben ze te beantwoorden. En wie er helemaal niets in ziet, kan beter reageren op een baan waarin een appèl wordt gedaan op een andere kwaliteit.
Als je iemand leert kennen, leer je de achterkant van het verhaal kennen
Soms reageert iemand net voor de deadline en heeft geen tijd om zijn sollicitatie rustig na te kijken. Soms is iemand zo enthousiast dat hij impulsief op verzenden klikt, voor hij zijn brief goed heeft nagekeken. En inderdaad: soms is een prima docent helaas een beroerde schrijver. Dat kan vervelend zijn, maar in een team waarin iedereen steengoed is in schriftelijke communicatie heb je misschien wel iemand nodig die impulsief en ideeënrijk is. Als je mensen niet uitnodigt ‘omdat het niets kan zijn met zo’n brief’ heb je altijd gelijk. Je weet namelijk nooit wat er gebeurd zou zijn, als je iemand wel had uitgenodigd. Je weet niet wat je mist als je het niet zelf hebt ervaren.
Laat je verrassen
Durf eens iemand uit te nodigen die wel interessante dingen aandraagt, maar misschien niet zoals jij dat zelf zou doen. Iemand die jou iets te melden heeft, heeft je vast iets te bieden. Ook iemand die geen groot schrijver is maar wel goede ideeën heeft, kan jouw school een impuls geven. Echt: wie ervoor openstaat verrast te worden, krijgt soms prachtige cadeautjes uit onverwachte hoek. Maar selecteer op de criteria die vooraf zijn bepaald. Zowel voor je school als voor de sollicitanten is het belangrijk dat jij weet wat je nodig hebt en dat zij weten of het zinvol is om te solliciteren.
Er komt nogal wat kijken bij het opstellen van een goede selectieprocedure. Kun je wel wat hulp gebruiken? De online training Professioneel Docenten Werven geeft jou handige tips om op een efficiënte manier een compleet wervings- en selectietraject voor jouw school op te zetten.
Wij hebben een gratis proefmodule voor je ontwikkeld. Zo kun je ontdekken of de hele training echt iets voor je is, zonder dat je ergens aan vast zit. Gewoon doen!
Geef een reactie