De rol van de sollicitant verandert. Docenten die je graag ziet solliciteren, komen niet zomaar. Ze willen eerst heel goed weten waar ze aan beginnen. Terecht! Want waarom zou je energie steken in een zenuwslopend sollicitatietraject, als je nauwelijks weet waar je terecht komt? Hoe verleid jij docenten om te solliciteren op de vacature bij jouw school?
Informeer potentiële sollicitanten vooraf zo goed mogelijk
Goede informatie vooraf is belangrijk. Het is voor een sollicitant essentieel te weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Dus met een goed verhaal met heldere stukken erbij laat je als werkgever merken dat je serieus je best doet om geïnteresseerden goed te informeren. Ook heb je een contactpersoon nodig die in staat is specifieke vragen over de baan te beantwoorden. Communiceer ook duidelijk hoe het selectietraject eruit ziet.
Bied docenten de gelegenheid kennis te maken met je school
Maar voor de meeste mensen geldt: een school moet je ervaren, je moet hem voelen. Biedt mensen die overwegen om te solliciteren daarom de kans je school in vol bedrijf te zien. Een potentiële sollicitant die vooraf een bezoek aan jouw school wil brengen is voor jou als werkgever interessant. Het betekent dat hij serieus is en kritisch solliciteert. En niet iedere willekeurige baan najaagt. Voor het optimaliseren van de werving van je nieuwe docenten is een schoolbezoek een interessante optie.
Laat een leerling de rondleiding doen
Het is best lastig om iemand te ontmoeten, rond te leiden, vragen te beantwoorden en geen oordeel over de geschiktheid van die persoon te hebben. Wat gebeurt er als je wel een oordeel hebt? De ondertoon van je informatie wordt waarschijnlijk onbewust wat negatiever, je houdt het kort en misschien laat je niet eens zien wat je school het meest bijzonder maakt. Het is daarom verstandig om een enthousiast persoon, die geen deel uitmaakt van de wervings- en selectieprocedure, de rondleiding te laten verzorgen. Een leerling, degene die de school echt beleeft, kan prima rondleiden en onbevangen vertellen over hoe het eraan toegaat.
Wordt de school er beter van?
Als je als school laat zien dat je het belangrijk vindt dat de juiste mensen solliciteren en je best doet om de juiste, eerlijke informatie te geven dan maak je daarmee een professionele indruk. Of iemand je school nu aantrekkelijk vindt of niet. Je geeft er blijk van dat je je werknemers serieus neemt. Bij de mensen die daadwerkelijk reageren mag je ervan uitgaan dat ze weten waar ze op solliciteren en dat het ze aanspreekt. Voor je imago op de arbeidsmarkt is een zorgvuldig en gastvrij voortraject sowieso goed.
Een geïnformeerde kandidaat is bereid door een selectieprocedure te gaan
Omdat je vooraf kandidaten in de gelegenheid hebt gesteld uitvoerig kennis te maken met de school en de procedure, mag je het selectiegesprek ook als zodanig inrichten. Je mag kandidaten onderling vergelijken als ze in het voortraject alle gelegenheid hebben gehad hun vragen te stellen. Je mag er dus vanuit gaan dat ze, nadat ze zich goed geïnformeerd hebben, doelgericht solliciteren. En dat is een groot voordeel voor jouw selectieproces!
Hoe zorg je ervoor dat je de hele selectieprocedure helder en gestructureerd opzet, zodat je ook vruchten kunt plukken van je werk? De online training Professioneel Docenten Werven geeft je praktische handvatten om dit gedegen aan te pakken.
Volg de gratis proefmodule zodat je goed kunt inschatten of deze training iets is voor jouw school.
Geef een reactie